Plattare mage med granatäpplejuice

Mindre bukfett och platt mage med granatäpplejuice minskar risken för diabetes typ 2.

Många vill ha platt mage för att se bra ut. Men bukfetma ökar också risken för hjärtsjukdom och diabetes typ 2. Granat­äpple har visat sig minska halten av fria fettsyror i blodet som är kopplat till bukfetma och dessutom lindra de negativa hälsoeffekterna av fetma.

I vår västerländska kultur önskar sig många platt mage och smal midja för att se bra ut. Men bukfett är också en hälsorisk. Det är inte främst under­hudsfettet som är farligt, utan det som ligger djupt inne i buken bland organen. Detta farliga fett släpper ut fettsyror som går in i blodomloppet och påverkar kärl, lever, blodfetter och blodtryck negativt. Bukfetman gör också att sockret bryts ner sämre i kroppen eftersom insulinet fungerar sämre.

För att få plattare mage är förstås rätt kaloriintag och träning viktigt, även om hormoner och stress också kan påverka. VAD vi äter och dricker har betydelse. Studier på djur och människor har visat att höga nivåer av NEFA – fria fettsyror – i blodet är kopplat till bukfetma och ökad risk för hjärtsjuk­dom och diabetes typ 2.

Granatäpple innehåller bland annat polyfenoler, exempelvis ellagitanniner och antocyaniner. Forskning har visat att granatäpple ökar insulin­känsligheten, minskar det totala kolesterolet, förbättrar blodfettsprofilen och har antiinflamma­toriska effekter. Ämnen i granatäpple kan alltså lindra de negativa hälsoeffekter som orsakas av fetma. Men nu finns det indikationer på att granatäpplejuice också kan förhindra bukfetma.

Studie med granatäpplejuice – lägre risk för bukfetma
En vetenskaplig studie vid University of Edinburgh lät 24 försökspersoner dricka 500 ml granatäpp­lejuice varje dag i fyra veckor. Nästan hälften av dem hade mycket lägre halter av fria fettsyror – NEFA – i blodet i slutet av försöket. Forskarna menar att detta gör att det är mindre risk att fett ansamlas omkring magen. Dessutom hade 90 procent av försökspersonerna lägre blodtryck. En av forskarna som ledde studien, Dr Emad Aldujaili, säger:
– I denna studie var försökspersonerna normal­viktiga vilket gör det svårare att observera effekten. I framtida försök kommer vi att testa överviktiga försökspersoner där resultatet kan bli mer uppenbart.

 

Källor:
http://www.netdoktor.se/overvikt/artiklar/fetma-fran-fyllig-till-fet/
https://www.lakemedelsvarlden.se/darfor-ar-bukfett-farligare/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23060097
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22342388
http://www.dailymail.co.uk/health/article-1317004/Can-pomegranate-juice-halt-middle-ages-spread.html