Granatäpplet – historisk symbol bra för hälsan

Granatäpple, historisk symbol med goda hälsoeffekter.

Granatäpplet är en frukt med historiskt symboliskt värde. Idag är granatäpplet högintressant för sina hälsobringande egenskaper. Det är gott också – se längst ner en film om hur man skalar granatäpple.

Granatäpple (Punica granatum) är en frukt som växer på träd som tidigare tillhörde familjen granatäppleväxter, men som enligt senare forskning har placerats i familjen fackelbloms­växter. Det kan bli upp till åtta meter högt och blommar från maj till oktober med röda blommor som senare utvecklas till granatäpplen.

Frukten är rödaktig och blir stor som en apelsin, har läderartat skal och innehåller ett stort antal ätliga frön som vart och ett omges av ett saftigt, rött och ätligt kött med en syrlig, fruktig smak. Fruktköttet anses vara en delikatess, men kan även pressas till en klar röd juice att dricka som den är eller använda i drinkar. Skalet har traditionellt använts som medicin mot hakmaskar och till garvning av läder.

Ursprungligen kommer granatäpplet från Asien. Växten fördes tidigt till länderna kring östra Medelhavet och fenicierna spred den vidare till övriga områden runt Medelhavet. Granatäpple är en mycket gammal nyttoväxt som omtalades redan av botanikens fader Theofrastos. I antikens Grekland var frukten en symbol för gudinnor, till exempel Persefone, Afrodite och Athena. Träden planterades på hjältars gravar för att deras ätt skulle bli talrik, eftersom trädet tidigt uppfattades som en symbol för fruktsamhet då frukten innehåller så många frön. I Rom avbildades Juno med ett granatäpple i handen som symbol för äktenskapet.

Idag uppmärksammas granatäpple för sina positiva effekter på hälsan. Granatäpple är en av de mest antioxidantrika frukterna, och studier visar att granatäpple kan skydda mot och bekämpa exempelvis cancer och hjärtsjukdomar.

 

Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Granat%C3%A4pple

Så får du ut granatäpplekärnorna.