Föryngra huden – motverka rynkor med granatäpple

Åldrande - granatäpple föryngrar huden och motverkar rynkor.

Solens UV-strålning bildar fria radikaler som genom oxidation skadar cellernas DNA och bryter ner hudens kollagen. Huden åldras därför i förtid. Granatäpple innehåller starka antioxidanter, och extrakt av granatäpple tillsätts i både hud­krämer och kosttillskott för sin föryngrande effekt på huden.

Hudens åldrande påskyndas av solens UV-strålning som bildar fria radikaler. Dessa oxiderar DNA-molekyler i hudens celler och bryter ner protein­molekylerna kollagen och elastin. Även andra faktorer ökar takten på hudens åldrande­process, som rökning och luftföroreningar.

Granatäpple innehåller antocyaniner och tanniner som bildar exempelvis ellaginsyra. Ämnena har starka antioxidativa egenskaper och kan därför motverka många sjukdomstillstånd som orsakas av att fria radikaler förekommer i en mängd som överstiger kroppens naturliga förmåga att oskad­liggöra dem. Extrakt av granatäpple tillsätts i både hudkrämer och kosttillskott för sin föryngrande effekt på huden.

En forskargrupp i USA undersökte granatäpplets effekt på odlade hudceller som utsattes för UV-strålning av UVB-typen. Resultaten visade att både juice, extrakt och fröolja från granatäpple kan användas för att skydda huden mot skador orsa­kade av UVB-strålning.

Forskare i Sydkorea fann att ellaginsyra skyddade odlade kollagentillverkande celler när de utsattes för UVB-strålning, vilket tyder på att ellaginsyra förmodligen skyddar mot för tidigt åldrande av huden orsakat av solen.

Margareta Frohm Nilsson, svensk hudläkare som har varit med och kliniskt testat en kräm med flera aktiva substanser, varav en är granatäpple, som påverkar hudens återuppbyggande effekter och stimulerar kollagenets nybildning säger:

– Man ska inte tro att det går att ställa tillbaka klockan tio år, det bara går inte. Men med en kräm kan vissa inflammatoriska inslag stoppas, rodnad och pigment påverkas samt att man stimulerar nybildningen av kollagen, vilket ger en effekt på utseendet. Fina linjer kan försvinna och man kan fördröja åldrandet, men djupare rynkor går inte att släta ut.

Vid Probelte Bio Laboratory i Spanien har forskare visat att även kosttillskott av granatäpple bromsar åldrandeprocessen i vårt DNA. Alltså skyddar granatäpple huden även ”inifrån”.

Drick granatäpplejuice för att få en fräschare hy – eller prova att göra en ansiktsmask med granat­äpplejuice.

 

Källor:
http://www.svd.se/kramer-fungerar-mot-rynkor
Drinking Pomegranate Juice Slows The Ageing Process, Says Study, HuffPost
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19320737
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27162481