Granatäpple påverkar bakterierna

Halvt granatäpple och glas med granatäpplejuice mot vit bakgrund - granatäpple gynnar goda bakterier och motverkar skadliga bakterier

Granatäpple och granatäpplejuice gynnar goda bakterier i tarmfloran och motverkar skadliga bakterier och inflammation.

Granatäpplets röda fruktkött, som omger dess många kärnor, och granatäpplejuice är rikt på polyfenoler, exempelvis punicalagin som hör till polyfenolgruppen ellagitanninerna och antocyaniner som är färgämnen. De fungerar som antioxidanter men har även andra positiva effekter när man äter granatäpple eller dricker granatäpplejuice. Flera sådana effekter handlar om bakterier.

Samspel mellan tarmflora och granatäpplets ämnen

Tarmfloran spelar en mycket stor roll för hälsan. Granatäpplets polyfenoler, som punicalagin, kan fungera som prebiotika och modifiera tarmflorans sammansättning och funktion till det bättre. Samtidigt omvandlar tarmfloran punicalagin till bioaktiva ämnen som ellaginsyra och urolitin. Dessa ämnen är i sin tur bra för hälsan.

Punicalagin gynnar nyttiga tarmbakterier som Lactobacillus spp och Bifidobacterium spp medan skadliga bakterier som Bacteroides fragilis-gruppen och Clostridia hämmas. Bakterierna Akkermansia muciniphila med flera omvandlar granatäpplets punicalagin till ellaginsyra och urolitin. Urolitin stärker tarmbarriären och motverkar inflammation men har också, liksom ellaginsyra, många andra goda hälsoeffekter.

Antocyaniner kan både motverka och behandla inflammatorisk tarmsjukdom genom att förhindra oxidativ stress, fungera cellskyddande, bromsa inflammatoriska cytokiner och hämma cellers signalering vid inflammatoriska processer. Dessutom har de prebiotiska effekter på tarmfloran. Läs mer här >

Granatäpple bromsar bakterier i munnen

Granatäpplets antibakteriella och antioxidativa egenskaper kan förbättra munhälsan och motverka tandlossning, och det är bra även för blodkärl och hjärta. Läs mer här >.


Källa: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37335106