Granatäpple ger gott om antioxidanter

Granatäpple på silverfat - ger gott om antioxidanter.

Granatäpple och granatäpplejuice är både gott och nyttigt. Det är främst granat­äpplets stora mängd anti­oxidanter, exem­pelvis flavo­noider, ellaginsyra och lignaner, som har visats ha cancer­bekämpande egenskaper och ge skydd mot sjukdomar i kärl och hjärta.

Granatäpplen är goda att äta som de är eller att dricka pressade till juice. Men de är också nyttiga och kan påverka din hälsa positivt på flera sätt. Granatäpple kan även intas som extrakt i pulver- eller tablettform.

Forskning har visat att granatäpple och granat­äpplejuice eller extrakt från granatäpple kan motverka åderförkalkning och prostatacancer. Det kan också bromsa skador från högt kolesterol, sänka blodtrycket och hämma bröstcancer, enligt vissa studier.

Det är främst granatäpplets innehåll av en stor mängd antioxidanter i form av polyfenoler, som flavonoider, ellaginsyra och lignaner, som anses ha en skyddande effekt på vår hälsa. Flavonoider finns i alla frukter och bär, och rikligt av dem finns bland annat i kakao, rött vin och grönt te som anses motverka sjukdomar i kärl och hjärta. Men det är granatäpplet som toppar flavonoidlistan, enligt den engelske forskaren Roger Corder vid William Harvey Research Institute i London. Ett glas granatäpplejuice är jämförbart med två glas rött vin, tio koppar grönt te, sex koppar kakao eller fyra glas tranbärsjuice. En sorts flavonoider i granat­äpple är antocyaniner. Granatäpplejuice kan mer än fördubbla antioxidanthalten i blodet.

Granatäpplejuice - antioxidantrikI boken ”Maten som botar”, av Per-Ove Lind, hyllas granatäpplet för sina hälsofördelar och kallas antioxidanternas kung.
– Forskning har visat att försökspersoner som druckit granatäpplejuice inte bara kan förebygga åderförkalkning utan även få den att gå tillbaka. Liksom omega-3 ”sotar” det de små blodkärlen, säger han i en intervju med Aftonbladet.

Källa: Sund.nu > http://www.sund.nu/docs/artikel.asp?tem=3&art=999