Granatäpplejuice – toppen för hjärtat

Granatäpplejuice skyddar mot åderförkalkning och hjärtsjukdom.

Granatäpplejuice är fullproppad med antioxidanter som motverkar åder­förkalkning. Forsk­ning visar att ett glas om dagen därför kan göra underverk för hjärtat.

Israeliska forskare har kommit fram till att ett glas granatäppeljuice om dagen kan bromsa verk­ningarna av den skadliga kolesterolen, sänka blodtrycket och fördubbla halten hälsosamma antioxidanter i blodet, skriver Daily Mail.

Motverkar åderförkalkning
Forskningen visar att granatäpplejuice kan minska fettansamlingarna i blodkärlsväggen radikalt, och därmed också skydda mot åderförkalkning. Åder­förkalkning är den största bakomliggande orsaken till hjärt- och kärlsjukdomar, som orsakar över 50 procent av alla dödsfall i västvärlden. Granatäpple­juicen kan också bekämpa det ”onda” kolesterolet i blodet, som i alltför höga halter kan ge ökad risk för hjärtinfarkt och stroke.

Läkaren Michael Aviram, israelisk biokemist, säger till Daily Mail:
– Det finns en möjlighet att högriskpatienter kan komma att slippa bypass-operation enbart genom att dricka granatäppeljuice.

Massor med flavonoiderGranatäpplejuice minskar åderförkalkning - bra för hjärtat.
Frukt, bär och grönsaker innehåller flavonoider som fungerar som antioxidanter. Rött vin, grönt te och tranbärsjuice innehåller mycket flavonoider, men granatäpplejuice är ännu bättre.

Ett glas granatäpplejuice kan jämställas med två glas vin, tio koppar grönt te eller fyra glas tranbärs­juice, menar den engelske professorn Roger Corder vid William Harvey Research Institute i London. Dessutom innehåller granatäpplejuicen massor av vitaminer och andra nyttiga ämnen.

 

Källa: Granatäppeljuice – toppen för hjärtat, Aftonbladet