Granatäpplejuice lindrade hjärtsjukdom

Granatäpple och granatäpplejuice - kan lindra kranskärlssjukdom

När man anstränger sig behöver hjärtat mer syrerikt blod. Vid kranskärlssjukdom är ofta artärerna för trånga för att släppa fram tillräckligt. Granatäpplejuice innehåller ämnen som kan förbättra blodflödet.

Granatäpplejuice innehåller antioxidanter, exempelvis tanniner och antocyaniner som tillhör polyfenolerna. Forskning har visat att granatäpplejuice har hög antioxidativ kapacitet och kan oskadliggöra fria radikaler och hämma oxidation av LDL-kolesterol, två faktorer som kan skydda mot ateroskleros – åderförfettning och andra hjärt-kärlsjukdomar. Granatäpple kan dessutom motverka kronisk inflammation som är en annan riskfaktor. Man har i laboratorieförsök sett att granatäpplets ämnen kan motverka olika riskfaktorer för hjärtkärlsjukdom.

Granatäpple mot kranskärlssjukdom

En forskargrupp ville undersöka hur granatäpplejuice påverkar patienter med kranskärlssjukdom (CHD). Det är en sjukdom som orsakar hjärtproblem beroende på att artärerna är så trånga att hjärtats blodtillförsel, och därmed tillgång på syre, är dålig, särskilt vid fysisk ansträngning eller vid emotionell stress. Det beror i sin tur ofta på ateroskleros, en kronisk inflammatorisk artärsjukdom som leder till plack i kärlväggen.

I studien deltog 45 patienter med CHD. Hälften av dem drack 240 ml granatäpplejuice per dag i 3 månader, hälften drack en placebodryck i stället. Vid studiens start samt efter 3 månader undersöktes hjärtats blodflöde hos alla patienter i vila och vid ansträngning och ett testvärde beräknades.

Granatäpplejuice förbättrade blodflödet

Från början var båda gruppernas testvärden lika. Efter 3 månader var hjärtats blodflöde vid vila oförändrad, men vid ansträngning var hjärtats blodflöde 17 % bättre hos gruppen som druckit granatäpplejuice. Hos placebogruppen var värdet 18 % sämre. Det var alltså en relativ skillnad på 35 % mellan grupperna.

Forskarna menar att deras resultat visar att daglig konsumtion av granatäpplejuice kan förbättra hjärtats blodtillförsel och syretillgång vid ansträngning hos patienter med kranskärlssjukdom.


Källa: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16169367