Många välfärdssjukdomar har ett samband med övervikt. Granatäpple kan motverka riskfaktorer för dessa sjukdomar. Granatäpplets förmåga att öka energiförbrukningen i fettvävnad och muskelceller är en av mekanismerna.
Övervikt är ofta kopplat till låggradig kronisk inflammation, oxidativ stress och ämnesomsättningsstörningar. Detta är riskfaktorer för många välfärdssjukdomar, som diabetes typ 2 och hjärt-kärlsjukdomar, för att nämna några exempel.
Motion och hälsosam kosthållning kan motverka risken att utveckla sådana sjukdomar. Forskning har visat att medelhavsdieten kan motverka kronisk inflammation, insulinresistens och andra riskfaktorer för välfärdssjukdomar.
Granatäpple är en frukt som är vanlig i medelhavsdieten. Den är rik på speciella polyfenoler som har goda hälsoeffekter.
Högre energiförbrukning i fettvävnad och muskler
En forskargrupp visade att granatäppleextrakt kan omvandla vitt fett till brunt fett. Vår vanliga vita fettvävnad lagrar energi medan brun fettvävnad förbränner samma energi och omvandlar den till värme. Med mer brunt fett förbränns alltså fler kalorier. Dessutom ökade syreupptagningsförmågan och därmed förbränningen i de muskelceller som användes i laboratorieförsöket samtidigt som oxidativ stress motverkades. Med ökad energiförbrukning minskar de negativa effekterna av övervikt.
Forskarna gjorde också en studie med möss som åt en fettrik kost som orsakade övervikt. Vissa möss fick dessutom granatäppleextrakt. Granatäppleextraktet ökade mössens förbränning samtidigt som kronisk inflammation, oxidativ stress och insulinresistens motverkades. En intressant iakttagelse var att mössen som fick granatäpple totalt sett åt mera mat utan att vikt eller fettvävnad ökade.
Granatäpple motverkar riskfaktorer vid övervikt
Granatäpple i kosten har potential att hjälpa till att motverka både övervikt i sig och den kroniska inflammationen och ämnesomsättningsstörningarna som hänger ihop med övervikt. En mekanism kan enligt denna studie vara den ökade energiförbrukningen.