Granatäpple kan lindra inflammatorisk tarmsjukdom

En hand med ett halvt granatäpple - granatäpple kan lindra inflammatorisk tarmsjukdom, ulcerös kolit

Ulcerös kolit är en kronisk inflammatorisk tarmsjukdom där kosten ofta påverkar graden av besvär. Forskning har visat att granatäpple har potential att lindra sjukdomen.

Inflammatorisk tarmsjukdom är flera olika kroniska sjukdomar, bland annat Crohns sjukdom och ulcerös kolit, här kallat UK. Orsaken är inte helt klar, men beror förmodligen på både arv och miljö. Det forskas mycket om samspelet mellan tarmfloran och immunförsvaret. Man har sett att kosten spelar en stor roll.

Granatäpple och dess ämne ellagitannin anses ha potential att motverka inflammationer. Ellagitanniner omvandlas vid matsmältningen till ellaginsyra och sedan vidare till urolitin-A som nedbrytningsprodukt av tarmbakterier. I djurstudier har granatäpple och urolitin-A kunnat minska symtomen från UK effektivt.

I en vetenskaplig studie testades hur granatäppleextrakt påverkade möss med UK samt tarmflorans sammansättning och de nedbrytningsprodukter som producerades.

Baserat på tidigare studier fick mössen en kost rik på fett och socker (sackaros) för att efterlikna västerländsk kost som är känt för att förvärra UK. En del av mössen fick dessutom granatäppleextrakt.

Granatäpple minskade skadorna i tarmarna, motverkade inflammation samt gynnade en hälsosam tarmflora.

Forskarna såg att en mängd sjukliga vävnadsförändringar i tarmarna som hänger ihop med UK var lindrigare hos de möss som fått granatäpple. Dessutom hade de färre inflammatoriska ämnen i blodet.

Vid analys av vilka gener som aktiva och påverkar processer i cellerna fann forskarna att granatäpplextraktet ändrade detta på ett sätt som är kopplat till skydd mot inflammationer.

Tillskott med granatäpple gav också större artrikedom inom tarmfloran och ändrade sammansättningen av bakterier till en mer hälsosam sådan. Samtidigt ökade nivåerna av indolpropionat producerad av bakterier. Indolpropionat stärker tarmarna och förbättrar immunförsvaret, bland annat.

Det finns alltså anledning att undersöka vidare om granatäpple kan ingå i en kost som minskar besvären av ulcerös kolit och andra inflammatoriska tarmsjukdomar.


Källa: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34932869