Hjärtat behöver friska blodkärl för att fungera bra. Riskfaktorer för sjukdomar i kärl och hjärta kan motverkas av granatäpple.
Granatäpplet uppskattas i hela världen. Det är inte bara väldigt gott utan också ovanligt nyttigt enligt många vetenskapliga studier. Ett område där man forskar om granatäpplets positiva effekter är hjärt- och kärlhälsa.
Riskfaktorer för hjärtsjukdom
För att hjärtat ska få vara friskt och få tillräckligt med syre behöver blodkärlen och blodcirkulationen fungera bra. Det gör de inte vid högt blodtryck och åderförfettning. Ofta förekommer samtidigt blodfettsrubbningar med för mycket av det dåliga LDL-kolesterolet, inflammation och oxidativ stress med obalans mellan antioxidanter och fria radikaler.
När innerskiktet i blodkärlen får små skador, till exempel av högt blodtryck eller fria radikaler, fastnar LDL-kolesterol som oxideras – härsknar – och plackbildningen startar. Immunförsvaret sätter igång en inflammation och de vita blodkropparna kommer dit, äter kolesterolet och fylls med fett. När de dör drivs inflammationen på och så vidare. Mer och mer plack bildas. Blodkärlen blir trånga och stela och blodtrycket höjs. Hjärtat ansträngs när det får jobba hårdare för att pumpa fram blodet. Om placket spricker bildas en blodpropp som hindrar det syrerika blodet att komma fram till hjärtat vilket leder till en hjärtinfarkt.
Många ämnen med goda hälsoeffekter
Granatäpplet innehåller rikligt med hälsosamma ämnen som motverkar riskfaktorer för sjukdomar i hjärta och kärl. Förutom mineralämnet kalium, som behövs för reglering av blodtrycket, är det rikt på antocyaniner, flavonoler och de unika ämnena punicinsyra och punicalagin som bara finns i granatäpple.
Kväveoxid bildas från kärlväggarnas innerskikt så att blodkärlen vidgas. Blodtrycket sjunker då och blodet flyter lättare. Ämnena i granatäpplet har antioxidativa egenskaper som förhindrar att kväveoxiden oxiderar och förstörs, dessutom förstärks kväveoxidens biologiska effekter. De antioxidativa effekterna skyddar blodkärlen från skador från fria radikaler och oxidering av blodfetter. Granatäpplet har också antiinflammatoriska egenskaper och motverkar inflammation i blodkärlen. På så sätt minskar risken för åderförfettning.
Patienter blev bättre av granatäpplejuice
I en studie med patienter med svår åderförfettning i halsens blodkärl fick 10 av deltagarna dricka granatäpplejuice varje dag. Forskarna såg efter ett år att tjockleken på förfettningarna hade minskat med 30 % medan en grupp deltagare som inte fick granatäpplejuice i stället hade fått en ökning av tjockleken med 9 %. Hos deltagarna som druckit granatäpplejuice hade det systoliska (övre) blodtrycket sjunkit med 12 %. Dessutom hade en biomarkör som indikerar härskning av blodfetter minskat med 19 % samtidigt som den totala antioxidantstatusen i blodet hade ökat med 130 %. Resultatet av studien tyder på att granatäppeljuice kan bidra till god hälsa i blodkärl och hjärta.
Källor:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28608832
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15158307
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16626982