Hjärnan bryts sakta ner vid Alzheimers sjukdom. Vetenskapliga studier med celler och möss visar att granatäpplets antiinflammatoriska egenskaper skulle kunna bromsa neurologiska sjukdomar som Alzheimers.
Alzheimers sjukdom gör att hjärnvävnad gradvis förstörs då nervceller börjar förtvina och dö i onormal omfattning. Plack bildas i hjärncellerna på grund av oxidation. Det nödvändiga myelinlagret förstörs och information kan då inte överföras mellan cellerna. Sjukdomen har ett utdraget förlopp.
En forskargrupp vid University of North Dakota fann vid en studie på möss att intag av granatäpple kan ha antiinflammatoriska effekter som kan dämpa sjukdomsförloppet vid Alzheimers. Mössen som fått granatäpple fick bättre minne och mindre plack på hjärncellerna.
Enligt en studie vid University of London, där frystorkat granatäpple motverkade inflammation och plackbildning på preparerade celler, kan intag av granatäpple vara ett sätt att bromsa förloppet hos degenerativa neurologiska sjukdomar som Alzheimers.
Källor:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23468550
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26155780