Åderförkalkning innebär att ”skräp” ansamlas på blodkärlens insidor, vilket kan leda till bland annat hjärtinfarkt. Hälsosam livsstil och antioxidantrik kost kan skydda mot detta. Granatäpple innehåller höga halter av antioxidanter. Vetenskapliga studier visar att granatäpple minskar risken för åderförkalkning och relaterade skador på kärl och hjärta.
Åderförkalkning, som också kallas för åderförfettning, eller ateroskleros, beror på inlagringar i de blodkärl som leder blodet från hjärtat ut till kroppens olika delar. Blodkärlen blir stelare och trängre och det kan bildas en propp. Om blodflödet bromsas minskar eller stoppar också tillförseln av syre och näring, och därmed energi, till kroppens organ och vävnader. Stroke, hjärtinfarkt, skador på andra organ eller störningar av vissa kroppsliga funktioner kan bli resultatet.
Inlagringen i blodkärlen är en inflammatorisk process med aktiverat immunsystem. Orsakerna kan vara olika, bland annat blodfettsrubbningar.
En hälsosam livsstil minskar risken att drabbas av åderförkalkning. Rätt kost kan hjälpa till att förebygga inlagringar i blodkärlen, exempelvis kan antioxidanter ha en skyddande effekt. Granatäpplejuice innehåller polyfenolerna tanniner och antocyaniner och anses vara en av de mest antioxidantrika frukterna.
Granatäpplets antioxidativa ämnen skyddar mot åderförkalkning och hjärtsjukdom
En israelisk forskargrupp studerade tio åderförkalkade patienter – med förträngning i halsartärerna – som under ett år fick dricka granatäpplejuice. Före och under detta år togs blodprov på försökspersonerna som också undersöktes med avseende på fortskridande av sjuklig förändring i halskärlen, förändringar i oxidativ stress (kopplas till inflammation och cellskada) och blodtryck.
Resultaten jämfördes med de från en kontrollgrupp som inte drack granatäpplejuice. Hos patienterna som drack granatäpplejuice minskade den skadliga förtjockningen av halskärlen och det systoliska (övre) blodtrycket. Effekterna kunde relateras till den antioxidativa förmågan hos granatäpplets polyfenoler.
I en annan studie som gjordes på möss av en typ som utvecklar åderförkalkning i kranskärlen och hjärtinfarkt, visades att hos möss som fått dricka granatäppleextrakt under två veckor minskade åderförkalkningen i hjärtats kranskärl och aortasinus. Den skyddande effekten hos granatäppleextraktet har förmodligen att göra med reducerad oxidativ stress och minskad inflammation i blodkärlen.
Källor:
http://www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Aderforfettning—aderforkalkning/#section-5
Immunsystemet vid ateroskleros, Läkartidningen
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15158307
http://www.atherosclerosis-journal.com/article/S0021-9150(13)00135-4/abstract