Diabetes typ 2 är en av världens vanligaste icke-smittsamma sjukdomar. Samtidigt som felaktig kosthållning är en av riskfaktorerna, kan rätt kost skydda mot diabetes typ 2 eller lindra sjukdomens följder. Granatäpplejuice har visats ha sådana positiva effekter.
En forskargrupp ville undersöka vilken effekt granatäpple har på diabetes typ 2 redan efter en dos granatäpplejuice. De tog blodprov på 85 personer med diabetes typ 2 efter 12 timmars fasta samt 1 och 3 timmar efter intag av 1,5 ml färsk granatäpplejuice per kg kroppsvikt.
Generellt visade resultaten att fasteblodsockervärdet minskade, betacellsfunktionen ökade (betacellerna producerar insulin) och insulinresistensen (innebär att kroppens vävnader inte är optimalt mottagliga för insulinets egenskaper) minskade tre timmar efter att försökspersonerna druckit granatäpplejuice. Effekten var större hos de med lägre fasteblodsocker från början men mindre tydlig hos äldre personer.
Forskarna ansåg att studien visar att intag av granatäpplejuice kan bidra till att kontrollera blodsockernivåerna hos patienter med diabetes typ 2.